Informatie

nlJaarlijks vindt in Joure een expositie van ovengevormde glazen sculpturen plaats. Het is de enige plek in Nederland waar een grote expositie van deze discipline plaatsvindt. Veel van de werken die worden getoond, zijn nog nooit in ons land te zien geweest, of zelfs speciaal voor deze expositie gemaakt.

Ovengevormd glas is in Nederland nog een vrij onbekende vorm van glaskunst. In ovens kunnen, door middel van mallen, sculpturen worden gemaakt die robuust zijn, zoals in brons. Glas voegt daaraan een lichtspel en het spanningsveld tussen krachtig en breekbaar toe. Een combinatie met hout, steen of metaal, kan deze tegenstelling benadrukken. Maar met glas kunnen ook delicate sculpturen worden gemaakt, zoals ook op de expositie te zien is.

Voor glaskunstenaars die met ovens werken, was in Nederland nog geen gelegenheid waar ze collega’s kunnen ontmoeten en werk van vakgenoten kunnen zien. Ik wilde hen een plek bieden waar gelegenheid is om elkaar te leren kennen en inspireren. Daarnaast wilde ik een expositie organiseren die de belangen van de kunstenaars dient: zij hoeven geen commissie af te dragen en betalen geen stand huur, hoeven alleen hun aandeel in de werkelijke kosten te voldoen.

Het belangrijkst is natuurlijk dat de bezoekers van de expositie kunnen genieten. Hier is glaskunst op zijn mooist te zien. En er lopen kunstenaars rond die kunnen vertellen over hoe de verschillende kunstwerken zijn gemaakt.

Elk jaar zullen we meer kunstenaars uitnodigen. Door ook in het stadje Joure zelf glas te exposeren, willen we bewerkstelligen dat heel Joure eens per jaar in het teken van ovengevormd glas staat en heel Nederland kan genieten van unieke kunstwerken.

Steef Hendriks